:: Seri Najwa ::

Wednesday, 22 February 2012

Cara buat header guna Photoscape .




Salam , hari ni tetiba rasa baik hati pulak nak
share dengan kawan2 semua , untuk buat header korang sendiri .
Nak buat tak ? Kalau nak buat ikuti tutorial ni sehingga
ke step yang terakhir ya .

First of all , korang semua kena ada Photoscape dengan GIMP
dulu . Kalau belum ada download dulu kayh . :)


Kalau dah download jom kita start ! 

Step 1 :
Buka Photoscape

Step 2 :
Pilih Editor

Step 3 :
Tekan MENU

Step 4 :
Click New Photo

Step 5 :
Adjust Width Height dengan kadar 800 dan 300 .
Colour yang dipilih mesti lah white
( Kalau guna warna lain takut background header kita nanti
tidak akan menjadi transparent )
Kalau dah siap tekan OK .

Step 6 :
Lepas tu , korang pilih Object dan tekan
gambar seperti yang dibulat kan tu .

Step 7 :
Lepas tu , korang pilih gambar yag korang suka kayh .
Lepas dah pilih terus tekan OK .

Step 8 :
Next step , korang click yang ada dalam bulatan 
tu kayh , yang ada tanda T tu .

Step 9 :
Then , korang taip lah perkataan apa2 yang korang nak .
Bentuk tulisan , saiz tulisan , warna tulisan korang
boleh adjust ikut citarasa korang . 
Contoh ada kat atas ni .
Dah siap adjust semua , terus tekan OK .

Step 10 :
Alright , korang semua dah siap edit header korang kan ?
Terus pergi dan klik Save .

Step 11 :
Korang tick dulu macam dalam bulatan tu .
Dah tick tekan Save as .

Step 12 :
Korang cari file tempat yang korang nak save header korang tu .
Jangan lupa tukar format file kepada JPEG seperti yang dibulatkan
dalam gambar tu . Dah siap tekan Save .

Step 13 :

Lepas tu nanti akan keluar macam ni kan ? 
Korang adjust sepertimana yang tertera di dalam gambar ini .
Dah selesai tekan OK .

Okay , sudah selesai membuat header Part 1 .
Huh , letih betul kan ? 
Tapi kita kena sambung , untuk part 2 pulak .
Ini penting tau , untuk nampak kan header
yang korang reka tu nampak cantik ...
Dah bersedia ? ;)


CARA UNTUK TRANSPARENT KAN HEADER
( Ini penting supaya background header korang tu tak nampak putih ! )

Sebelum tu nak tanya , korang dah download GIMP ke belum ?
Kalau belum download , korang download dulu tau . 
Kalau tak macamane nak menjadi header korang tu kan ? ^_^
Kalau dah download , GREAT !! 

Jom kita mula kan dengan langkah pertama ... 

Step 1 :
Buka GIMP .

Step 2 :
Pilih File .

Step 3 :
Korang tekan Open .

Step 4 :
Korang pilih Header yang korang baru edit sebentar tadi .

Step 5 :
Nanti dia akan keluar gambar header korang tadi .
Next , klik pada Layer .

Step 6 :
Korang pilih Transparency ---> Add Alpha Channel .

Step 7 :
Lepas tu korang tekan kat tempat yang
Najwa bulat kan tu .
Tekan Select Fuzzy Tool .

Step 8 :
Selepas itu , korang halakan cursor korang ke arah header tu ,
supaya nanti dia ada keluar garis bergerak putus2 di sekitar gambar
dan tulisan header korang tu .

Step 9 :
Then , tekan pada Layer sekali lagi dan pilih Transparency ,
seterusnya tekan Color to Alpha seperti yang
tertera di dalam gambar .

Step 10 :
Nanti dia akan keluar macam ni kan ?
Terus tekan Ok .

Step 11 :
Tekan File .

Step 12 :
Tekan Save As .

Step 13 :
Lepas tu nanti dia akan keluar macam ni kan ? 
Korang isi apa yang patut , dan tajuk untuk header tu ,
sebaik nya ditukar . Contohnya macam Najwa punya header ,
semasa edit di Photoscape tadi , nama header tu Header Contoh , kan ?
Sekarang Najwa tukar kepada Header Contoh 1 ,
supaya kita tak terkeliru dengan header yang kita
edit ni , di GIMP .
Lepas dah tukar , korang
tekan macam yang dibulatkan tu ,
Select File Type by Extension .

Step 14 :
Then nanti , korang scroll ke bawah sampai jumpa
PNG image . Dah jumpa korang terus je click ,
dan click Save .

Step 15 :
Korang tick macam yang tertera dalam gambar di atas tu .
Dah click empat2 semua itu , click Save .

Okay , sekarang header kita dah siap ....
Dan ini hasil nya ...


Okay semua , selamat mencuba !!!



Hasil coretan hati , dari gadis 
yang bakal menghadapi SPM ...

Suka Entry saya? Kalau suka Like lah :)

48 Responses ♥:

Citra NaniZam said...

kak citra dtg balas kunjungan dan follow najwa.. terima kasih byk ye buat tuto ni bole kak belajar :)

Seri_Najwa95 said...

@Citra NaniZam okayh kak .. just sharing only.. :') welcome ^_^

miza kimbum said...

knp still ad jgk background nye ye :'(

fRaMe+LenSeS said...

nice tips. nadh suka. ciap da bookmark lagi. :D senang nak rujuk. :D

Seri_Najwa95 said...

@miza kimbum hmm,awak edit kat GIMP tak ? kalau tak edit lagi background nya mmg ada lah syg.. :)

Seri_Najwa95 said...

@fRaMe LenSeS hee , thanks nadh .. kongsi ilmu :D

Ahmad Haziq Azlan said...

folo sini dah....

yg bahagian 2 tu, rasanya guna paint.net lebih mudah. tak perlu banyak step macam kat atas.

apa2 pun selamat maju jaya dalam spm

mysara said...

thanks for da info..:)

Seri_Najwa95 said...

@Ahmad Haziq Azlan paint lebih susah , sbb kita nak jadikan ia transparent memerlukan byk step dan cara ..

btw, terima kasih atas ucapan maju jaya anda itu :)

Seri_Najwa95 said...

@mysara welcome ;)

maisarah sarah said...

wah leh la try.sebab byk photoscape.xreti la guna photoshop.hehe

NAL said...

Thanks for sharing...

NAL dah follow sini..TQ sebab follow NAL ye..

NAL said...

Thanks for sharing...

NAL dah follow sini..TQ sebab follow NAL ye..

Seri_Najwa95 said...

@maisarah sarah kalau ikutkan, sy mmg nak guna Photoshop, tapi agak susah (bg sy lah) hehe.. selamat mencuba ;)

Seri_Najwa95 said...

@NAL thanks follow me back.. welcome ^_^

khalila ishak said...

menarik ^_^. x penah try gimp lagi. singgah jenguk sini ;)

Seri_Najwa95 said...

@khalila ishak cuba2lah guna eh .. :) thanks singgah ;)

Nur Ruzaimme said...

Saya ni baru download gimp.Susah sikit nak guna gimp.Tapi macam mana nak guna gimp baru ni kak.Bila nak save dia tak sama macam yang akak tunjuk.Tolong saya boleh :(

iffah said...

hai kak,tq utk tuto ni.nk sharekat blog boleh tak??bals kat shoutbox di blog saye ye.timekasihh

beloGIsam said...

got yr tutorial,, gud luck 4 exam

Cik Alin said...

terima kasih ye awak, tuto ni memang byk membantu. hehe. jemput la singgah kat belog sy, :)

Nur Fatihah said...

akak .. lepas da siap .. camne nak letak kat blog fulak ? :/

*budak baru belajar . hehe ^^

Nur Fatihah said...

akak .. lepas da siap, camne nak letak kat blog kita ? ^^

*saya budak baru belajar ^^

jaa jaa said...

nape saya punya bl clik file extension tu xde PNG pun..huhu..

nadiah mazli said...

akk,x jumpe png image

nabila said...

@Seri_Najwa95thanks untuk tutorial ni.

Nur Husna said...

Dah edit kat photoscape, pastu siap edit plak kat GIMP tpi tak jadik.. biila nk letak kat blog tu bckground dier jdi putih, tak jadi transparent pon..

andi said...

Dah saya coba ni tutorial n very easy. Tak pernah kebayang semudah ini buat header blog. Thanks a lot.

Misz Ecah said...

akak knape tak keluar PNG eh ?

eiyda zana said...

assalamualaikum.. kak kalo x guna GIMP? sebaliknya pkai PHOTOSHOP dpt ker kak? thxx ^^

Seri_Najwa95 said...

@eiyda zana kalau pakao photoshop tak perlu guna GIMP :)

Eliza King Rose said...

Mcm mana nak download GIMP tu eh? Dah try byk kali tapi tak dpt gak :( X berapa phm pasal download2 GIMP tu =.=

Seri_Najwa95 said...

@Eliza King Rose awak download macam biasa je. then bila dah download, awak tekan 'run' untuk install.

selamat mencuba!

fara hana said...

as salam . hai . nak tanya nie , na install/download GIMP 2 kat mana erk ? boleh bagi link nya tak ?

Young GirlDream said...

@fara hana di sini --> http://download.cnet.com/GIMP/3000-2192_4-10073935.html

selamat mencuba !

fara hana said...

@Young GirlDream : gimp tuh same ke dengan gimp yg kat tuto nie ?

Young GirlDream said...

@fara hana yup, sama :-)

fara hana said...

@Young GirlDream : oh , kalau macam tuh , terima kasih bagi link nye ;)

fara hana said...

Na tanye lagi sekali nie . saye dah edit . bila na letak kat header blog . ta bole . bende tuh tulis >> Your image is corrupt or is in an unrecognised format. << kenape erk ?

Young GirlDream said...

@fara hana saya rasa itu sebab awak tak Save header tu dalam format PNG. cuba buat lagi sekali :)

fara hana said...

@Young GirlDream Tapi kan , step 13 , 14 dan 15 tuh tade pun . ta terkeluar pun bendenya .

iLaRaEnIa said...

Thanks for sharing...
nabila dpt buat utk header blog nabila...

Scya Shar said...

Tengs kakkk :)) ..

Nurul Zahidah Saffinye said...

akak :) kenapa ya, gambar yang saya masukkan pecah? cuba akak tenguk di blog saya. http://hambapencarikeredhaan.blogspot.com/

Nurul Zahidah Saffinye said...

akak :) kenapa ya gambar yang saya buat header tu pecah bila masuk dalam website ? cuba akak tengukkan,
http://hambapencarikeredhaan.blogspot.com/

Nurul Zahidah Saffinye said...

akak :) kenapa header saya pecah ya?

Young GirlDream said...

@Nurul Zahidah Saffinye header kamu pecah macamana ya dik?

Sakinah Stillina said...

thanks for tuto ni :)